Do-in är en japansk självmassage som bygger på tanken att smärta, värk och stelhet uppstår när kroppens livsenergi, Qi, blockeras. Detta händer lätt om du t ex ofta sitter och arbetar i samma ställning. Men det är också vanligt att du får spänningar och värk i kroppen när du är stressad, jäktad eller orolig.

Får fart på cirkulationen

Med tryck, klappningar, bankningar och massagerörelser över armar, mage, njurar, huvud, rygg, ben och fötter får du fart på cirkulationen. Alla dina organ och vävnader får mer rikt syresatt blod och fungerar bättre. Dina leder värms upp, blir mjukare, rörligare och mer avslappnade. Dessutom väcker och balanserar du kroppens energi så att du känner dig piggare och fräschare. Därför är Do-in ett fantastiskt sätt att komma igång på morgonen. Man kan börja väcka kroppen i sängen och fortsätta stående.
Perfekt liten rast vid kontorsarbete.

Do-ins tekniker är bl a hämtade från Shiatsu, men även från japanska huskurer. Och de är väldigt lätta att lära sig. Tänk efter hur du brukar göra när du är trött eller stel. Du börjar gäspa, sträcka på dig, dra händerna över ansiktet, klia dig i huvudet mm. I grunden är Do-in en systematisering av ”vardagsgrepp” som vi upplever som välgörande och behagliga, och som vi instinktivt tar till när vi är slitna, stela, har ont.

Do In-övningarna balanserar och stärker livsenergin och ökar cirkulationen. Genom att utöva Do In 10–15 min dagligen kan du förbättra och stärka dina sinnesorgan och den allmänna konditionen.
En bra tid att göra Do In är före frukost. När du gör övningarna senare på dagen kom ihåg att låta det gå en tid efter att du har ätit. Med full mage är det svårare att få ned andningen i magen.

Använd gärna Do In före flygresan eller på flyget som japanska affärsmän. Ställ dig i flygplanets mittgång och gör Do In och må bra när du landar.
Om du känner dig krasslig gör övningarna långsamt och försiktigt. Gör inte övningarna när du har feber. Upprepa varje övning tre gånger. Anpassa antalet upprepningar också efter hur mycket tid du har. Det underlättar om du först lossar på åtsittande kläder.

Här en video på 10 minuter om hur du enkelt sätter igång flödet i kroppen.
Nedanför videon text med instruktioner.

Ta av klocka, smycken och annat som skramlar. Andas med magen. Känn att du har en låg tyngdpunkt och stå stadigt. Det går också bra att göra de
flesta övningarna sittandes på en stol.

Övningar

Händer och fingrar

 1. Stå naturligt. Höftbrett mellan fötterna. Böj knäna lätt.
  Gnugga händerna tills de är varma. Känn energin i händerna. Med tummen och pekfingret börja massera och kläm på varje finger inifrån och ut. Kläm även vid sidan av nageln.
  Massera huden mellan varje finger. Du kan hitta ömma punkter då fingrarna korresponderar till våra emotioner och organ.
  Till sist, låt handlederna vara avspända och skaka händerna kraftigt.
  Hjässan
 2. Dra lätt i håret. Klappa huvudet och låt det kännas som tunga vattendroppar mot hjässan. Klappa runt hela hjässan och ned längs nacken och axlarna. Massera
  extra på ställen där det gör ont. Tänk igen på att andas med magen.
  Öronen
 3. Öronen är en akupunkturkarta över hela kroppen med 120 punkter.
  Dra öronen nedåt, uppåt och bakåt. Massera hela örat och följ vindlingarna. Gnugga till sist med handflatorna över öronen.

Ansiktet

 1. Stryk pannan från ena sidan till den andra med omväxlande
  händer, mjukt och smeksamt. Dra i ögonbrynen. Börja närmast näsan och gå utåt. Massera tinningarna och fortsätt ned på käkbenet till hakspetsen. Tryck ovanför ögonen med tummarna. Börja närmast näsan och fortsätt runt hela ögat. Gnugga tandköttet genom att massera vid sidan av näsan med fingertopparna. Nu har du givit dig själv en enkel ansiktslyftning.
  Nacke och axlar
 2. Massera nacken och axlarna med motsatt sidas hand.

Sträckövning

 1. Sträck höger arm uppåt och böj samtidigt kroppen och armen åt vänster sida, medan du andas ut. Andas in, räta upp kroppen och upprepa på andra sidan.
  Armarna
 2. Klappa på bröstkorgen och sedan ned längs armens insida mot handen och tillbaka upp på utsidan av armen. Upprepa tre gånger. Gör likadant på andra armen.
  Magen
 3. Lägg händerna över magen. Massera medsols med båda. Massera först i stora cirklar, sedan mindre. Klappa magen lätt med knutna händer. Hittar du en öm punkt massera den extra.

Ryggen

 1. Böj dig lite framåt, och klappa försiktigt med knutna händer i höjd med njurarna. Detta stärker njurarna och kan lindra ryggont. Fortsätt klappa och banka lätt ned till och på baken. Även där finns viktiga punkter. Klappa inte på själva ryggraden.
  Benen
 2. Klappa på höfterna och benen nedåt längs utsidorna till fötterna, och uppåt på benen igen längs insidorna. Använd båda händerna på båda benen på samma gång.

Fötterna

 1. Lägg upp ena foten över det andra benet. Fatta tag om fotleden med båda händerna. Rotera foten åt båda hållen. Massera varje tå och kläm huden mellan tårna. Sträck foten framåt och uppåt.
  Tryck på alla sidor av foten med tummarna och fingrarna. Klappa foten från båda sidor samtidigt.
  Ta tag i fotleden igen och skaka foten. Slappna av
  i fotleden. Sitt och känn skillnaden mellan fötterna.
  Byt fot.
  Framåtböjning
 2. Sitt på golvet. Böj överkroppen sakta framåt. Tänj, men stressa ingen muskel. Ta tag med händerna i benen eller fötterna dit du når. Slappna av. Andas. Sitt så en stund, känn in kroppen och andas lugnt. Sitt upp lugnt och bär med dig känslan i kroppen resten av dagen,Video på franska som visar akupressurpunkterna bra.