JAPANSK ANTISTRESS MASSAGE

Enkel men så effektiv 5 min njutningsfull antistressmassage man kan göra varsomhelst bara genom att massera händerna.
En minimassage i kombination med minimeditation varsomhelst, på jobbet, i bilen, tunnelbanan eller hemma i soffan – och underbart att få av sin partner.

I våra händer och fingrar ligger många av våra meridianer som påverkar vårt inre nerv- och organsystem. Områden som också används inom akupunktur. Att trycka, massera och hålla i fingrar och i handen är ett sätt att stressa av på 5 minuter eller när det behövs. Skönt, behagligt och effektivt.

Du kan gärna börja med att känna andetaget…att du lugnar andetaget genom att djupandas ner i magen så att magen / diafragman expanderar och att du sedan släpper diafragman och låter den sjunka in mjukt vid utandningen. Upprepa det lugnt några gånger. Känn gärna in hjärtat och hjärtats rytm innan du börjar.

Börja med att massera handflatan några varv, ett centrum för aktivering av alla flöden i handen. Sedan masserar varje finger en stund. Känner du extra av någon känsla på bilden, massera lite extra där. När du masserar, se till att du gör det noga över hela fingret, även fingertopparna och runt lederna, samt att du trycker mer där det kanske är ömt eller känsligt.

Tummen: Motverkar känslor som oro och nervositet. Upppiggande, matsmältning m.m.
(Magmeridianen)

Pekfingret: Kontrollerar rädsla och stagnationer m.m.
(Njurmeridianen)

Långfingret: Motverkar ilska och irritation samt trötta ögon m.m. (Levermeridianen)

Ringfingret: Är kopplat till sorg och depression. Hjälper dig att ta beslut, släppa taget m.m. (Lungmeridianen)

Lillfingret: Lugnar nerver, och ångest och framhäver positiva känslor mm. (Hjärtmeridianen)

Denna korta akupressur terapi är väldigt enkel men används ofta inom traditionell kinesisk medicin. Det kan vara ett enkelt sätt att lindra stress i många olika situationer.
Även akut. Genom att bara massera fingrarna och handflatorna  kan du alltså uppnå en större känsla av balans, både mental, fysisk och spirituell.

Känslan efteråt är härlig, massera gärna lite över handlederna innan du avslutar. Ta några mjuka andetag och känn in känslan som sprider sig från händerna.
Bli inte förvånad om du blir avslappnat lugn efteråt. Kanske så pass att du behöver en powernap om du exempelvis sovit dåligt.
Läs mer om powernap här.

Fötterna är lika känsliga och fulla med zoner, vilket man kan se i kartor med Zonterapi. Öronen också perfekta massageområden.

Med önskan en skön och avslappnande stund.

Varma hälsningar Maluni
Hälsostrateg och stresscoach,
Ledare i meditationstekniker, zen art meditation, yin yoga och restorativ yoga.
”Where mind goes, qi will follow”

Här en video för barn men på engelska. Jag personligen upplever dock att massage och gnuggningar är effektivare än att bara hålla.