Powernap enkelt knep för en snabbare återhämtning och mindre inre stress.

Känner du hur energin och kreativiteten dalar på eftermiddagen? Känner du dig trött extra trött efter akut sömbrist?

En powernap är en kort tupplur som fungerar som en energiboost för de dagar som du är extra trött. Det som dessutom är viktigt med en powernap är just att den ska vara kort, detta för att du ska få en så bra effekt som möjligt. Det som är viktigt med en powernap är att man somnar, inte att man ska sova länge. Detta är något som är viktigt då en för djup sömn om dagen kommer påverka din nattsömn och resultera i att du har svårare att sova bra om natten.
Att ta en powernap kan vara ett bra sätt att få ny energi.
En powernap i en stressig tillvaro skapar mindre inre stress, snabbare återhämtning och kan förhindra allvarliga infarkter m.m.

En powernap mitt på dagen kan göra att du får lägre blodtryck och på så sätt hjälpa till att förebygga hjärtattacker. Det visar ny forskning från Grekland som presenterades på en konferens i London, rapporterar Daily Mail.

I studien undersöktes 386 personer med högt blodtryck. Det visade sig att personerna som tog en tupplur mitt på dagen hade lägre blodtryck än de som inte gjorde det. Enligt en av läkarna bakom studien kan det minska risken för en hjärtattack eller stroke med upp till tio procent, rapporterar Daily Mail.Men det gäller att göra det på rätt sätt.
Så här säger sömnforskaren och professorn Torbjörn Åkerstedt:

– Det man brukar säga är ungefär 30 minuter. Gärna i en säng. Normalt sett brukar det ge drygt 20 minuters sömn och det brukar vara tillräckligt för att man ska bli så pass pigg att man fungerar ordentligt igen.

Andra tips:

För att du inte ska hinna falla in i en djupsömn så ska en powernap inte vara längre än ca. 5-20 minuter. Denna kortare typ av sömn ger dig mer energi än om du sover i 30-60 minuter, vilket bara kommer göra dig ännu tröttare i många fall. Det finns några ytterligare saker man kan tänka på för att få en så givande powernap som möjligt, några av dessa är följande:

  • Välj en bra plats, så att du enkelt kan somna. Hitta gärna en plats där det är någorlunda tyst och mörkt.
  • Se till att du ligger ner så att kroppen kan slappna av ordentligt. Använd gärna vilorummet om det finns på arbetsplatsen.
  • Välj en god tidpunkt. Se till så att du väljer en bra tid på dagen, mellan 13.00-15.00 brukar vara den bästa tidpunkten för en powernap.
  • Stäng av all elektronik som kan störa dig.

I de flesta fallen så är en powernap något effektivt som kan hjälpa dig att ta igen sömn, men för vissa personer så är inte en powernap lika hjälpande. Om du har insomningsproblem så kan en powernap göra så att du får svårare att somna om kvällen, därför bör du som lider av det avstå från att ta en powernap. Ett annat alternativ är du istället att försöka hålla ut så gått som det går och sen istället se till att du lägger dig tidigt. Dock menar två sömnforskare från Australien, Melinda Jackson och Siobhan Banks, att det finns många fördelar med att sova lite mindre på natten och i stället ta igen det med en powernap på dagen när du börjar känna dig sömnig. Detta ska nämligen ge en boost av kreativitet, produktivitet och du blir mer alert. Att dela upp sömnen kan vara en mer naturlig rytm för vissa personer. Att till och med början på 1600-talet var det snarare en norm att man istället sov i två skift.

Enligt en amerikansk studie sover mer än 35 procent av alla vuxna mindre än de rekommenderade 7-9 timmar per natt. Jackson och Banks menar att om man i stället sover i två skift kan det bli ett sätt för personer med sömnproblem att på så sätt få mera sömn.

Det finns bevis på att en tupplur någon gång under dagen reducerar negativ stress, stödjer kroppens parasympatiska nervsystem som innefattar både matsmältning och hjärtfunktioner, och kan hjälpa både minnet och inlärningen. Att dela upp sömnen skapar flexibilitet med jobb och familjetid. Det ger möjlighet till två perioder med ökad aktivitet, kreativitet och alerthet under dagen. I stället för att ha en lång period där sömnigheten byggs upp under dagen och produktiviteten avtar, skriver Jackson och Banks.

Happy powernapping hälsar stresscoachen Maluni